Articole

Săptămâna conștientizării consumului de sare

Sarea, componentă naturală alimentelor și un factor important pentru buna funcționare a organismului, a ajuns să atragă antipatii. Cum așa? Explicația se regăsește în efectele negative asupra sănătății în contextul unui consum exagerat de #sare (clorura de sodiu). Daca Asociația americană a inimii (American Heart Association) recomandă pentru persoanele adulte un 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘂𝗺 𝗱𝗲 𝗮𝗽𝗿𝗼𝘅𝗶𝗺𝗮𝘁𝗶𝘃 𝟭𝟱𝟬𝟬 […]

Terapie antidiabetică injectabilă non-insulinică?

În ultimii aproximativ 20 ani, tratamentul pentru diabet zaharat a fost net îmbunătățit prin descoperirea de noi molecule ce se adresează numeroaselor căi fiziopatologice ale acestei complexe afecțiuni. Astăzi vreau să vă vorbesc despre o clasă de medicamente care, ca și insulina, 𝘀𝗲 𝗮𝗱𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝗲𝗮𝘇𝗮 𝗶𝗻𝗷𝗲𝗰𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹, 𝗱𝗮𝗿 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗻𝘂 𝘀𝘂𝗻𝘁 𝗶𝗻𝘀𝘂𝗹𝗶𝗻𝗲. Eficiența lor este dovedită, dar […]

10 sfaturi utile pentru controlul hipertensiunii vara

Anotimp al vacanțelor și relaxării, vara poate fi și un factor de stres în cazul pacienților cu diferite afecțiuni cronice, mai ales cu hipertensiune arterială. Dacă în cazul pacienților normotensivi deshidratarea pe fondul caniculei determină scăderi ale valorilor tensiunii arteriale (în unele cazuri determinând lipotimii), în cazul pacienților aflați în tratament cu antihipertensive, căldura verii […]

Ce trebuie să știi despre îndulcitorii de sinteză

După cum v-am promis in articolul precedent, astăzi vă voi vorbi despre îndulcitorii de sinteză (cunoscuți și ca edurcolanți intensivi ori îndulcitori artificiali). 𝗔𝘀𝗮𝗱𝗮𝗿, 𝗰𝗲 𝘀𝘂𝗻𝘁 𝗶𝗻𝗱𝘂𝗹𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝘀𝗶𝗻𝘁𝗲𝘇𝗮? Spre deosebire de îndulcitorii naturali (poliolii), cei de sinteză sunt 𝗰𝗼𝗺𝗽𝘂𝘀𝗶 𝗼𝗯𝘁𝗶𝗻𝘂𝘁𝗶 (așa cum le spune denumirea) 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝗱𝗲𝗲𝗲 𝗰𝗵𝗶𝗺𝗶𝗰𝗲, având o 𝗰𝗮𝗽𝗮𝗰𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝗱𝘂𝗹𝗰𝗶𝗿𝗲 net […]

Ce trebuie să știi despre îndulcitorii artificiali – Poliolii

În încercarea continuă de a dezvolta produse “light” ori “diet”, dar și de a îmbunătăți gustul, consistența și textura alimentelor, industria alimentară utilizează curent o serie de substanțe înlocuitoare ale zahărului. Acestea sunt împărțite în 2 categorii: 𝗶𝗻𝗱𝘂𝗹𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹𝗶 (poliolii) și 𝗶𝗻𝗱𝘂𝗹𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶 𝗱𝗲 𝘀𝗶𝗻𝘁𝗲𝘇𝗮 – despre care vă voi vorbi în următoarea postare. Îndulcitorii se […]

În căutarea fericirii

Fericirea poate fi contagioasă (chiar și pentru un moment), poate fi domoală sau exuberantă, poate să fie plină de curaj și să-ți dea aripi. Poate fi declanșată de lucruri mici sau de o realizare, iar dacă ar fi o ființă, ar respira bucurie de viață. Fericirea este o stare care se generează din interior și, dacă mă întrebați pe mine, aș spune: fericirea mea sălășluiește în inimă.

Sezonul estival, fructele și diabetul zaharat

Cu toate că poate nu ne vine să credem, la câte ploi au fost în ultima vreme, suntem în plină vară, iar piețele s-au umplut de fructe. Am observat că pentru mulți dintre pacienți 𝘃𝗮𝗿𝗮 𝗿𝗲𝗽𝗿𝗲𝘇𝗶𝗻𝘁𝗮 𝗼 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗱𝗮 𝗱𝗲 𝗱𝗲𝘇𝗲𝗰𝗵𝗶𝗹𝗶𝗯𝗿𝘂 𝗴𝗹𝗶𝗰𝗲𝗺𝗶𝗰, majoritar determinat de consumul exagerat de fructe. Desigur, fructele sunt sănătoase, pline de vitamine […]

Beneficiile consumului de legume cu frunze verzi

Profitați de ceea ce sezonul cald are să ne ofere în materie de legume și creșteți consumul de legume cu frunze verzi, căci sunt benefice sănătății, poate mult mai mult decât știați. Conținutul lor nutrițional oferă protecție împotriva bolilor cardiovasculare, diabetului, unor forme de cancer și se pare chiar că ne cresc longevitatea. În cele […]

Cartofii si diabetul zaharat

Cu siguranță unul din cele mai gătite și consumate alimente în țara noastră este cartoful. Gătit în multiple moduri (fiert ca atare sau adăugat în feluri principale ori salate, copt, zdrobit, prăjit), cartoful își are locul rezervat pe orice masă, regăsindu-se în meniul restaurantelor cu pretenții, dar și pe mesele cele mai sărace. În ultimii […]

Te simți mai tânăr decât ești? Ai găsit cheia longevității!

𝘿𝙖𝙘𝙖 𝙣𝙪, 𝙖𝙢 𝙜𝙖𝙨𝙞𝙩 𝙘𝙖𝙞 𝙥𝙧𝙞𝙣 𝙘𝙖𝙧𝙚 𝙥𝙤𝙩𝙞 𝙨𝙖 𝙩𝙚 𝙖𝙣𝙩𝙧𝙚𝙣𝙚𝙯𝙞 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙖𝙨𝙩𝙖! Ori măcar una din aceste chei! Sau cel puțin așa spun cercetătorii… germani. De acestă dată, într-un studiu publicat luna trecută în “𝗣𝘀𝘆𝗰𝗵𝗼𝗹𝗼𝗴𝘆 𝗮𝗻𝗱 𝗔𝗴𝗶𝗻𝗴“. După ce au studiat timp de 3 ani un grup de peste 5000 de persoane cu vârsta […]

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.