După cum v-am promis in articolul precedent, astăzi vă voi vorbi despre îndulcitorii de sinteză (cunoscuți și ca edurcolanți intensivi ori îndulcitori artificiali).
𝗔𝘀𝗮𝗱𝗮𝗿, 𝗰𝗲 𝘀𝘂𝗻𝘁 𝗶𝗻𝗱𝘂𝗹𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝘀𝗶𝗻𝘁𝗲𝘇𝗮?
Spre deosebire de îndulcitorii naturali (poliolii), cei de sinteză sunt 𝗰𝗼𝗺𝗽𝘂𝘀𝗶 𝗼𝗯𝘁𝗶𝗻𝘂𝘁𝗶 (așa cum le spune denumirea) 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝗱𝗲𝗲𝗲 𝗰𝗵𝗶𝗺𝗶𝗰𝗲, având o 𝗰𝗮𝗽𝗮𝗰𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝗱𝘂𝗹𝗰𝗶𝗿𝗲 net superioară zaharului (în general 𝗱𝗲 𝟭𝟬𝟬 𝗽𝗮𝗻𝗮 𝗹𝗮 𝟲𝟬𝟬 𝗱𝗲 𝗼𝗿𝗶 𝗺𝗮𝗶 𝗺𝗮𝗿𝗲) și 𝗻𝘂 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗶𝗻 𝗰𝗮𝗹𝗼𝗿𝗶𝗶. De asemenea, nu determină modificări ale glicemiei pentru că nu stimulează secreția de insulină.
𝗖𝗮𝗿𝗲 𝘀𝘂𝗻𝘁 𝗶𝗻𝗱𝘂𝗹𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶 𝗮𝗿𝘁𝗶𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶?
Îi veți regăsi pe etichitele nutriționale, sub următoarele denumiri: 𝘇𝗮𝗵𝗮𝗿𝗶𝗻𝗮 (cu o utilizare de peste 150 ani), 𝗮𝘀𝗽𝗮𝗿𝘁𝗮𝗺 (are gust identic cu al zahărului), 𝗰𝗶𝗰𝗹𝗮𝗺𝗮𝘁, 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘂𝗹𝗳𝗮𝗺-𝗞 și 𝘀𝘂𝗰𝗿𝗮𝗹𝗼𝘇𝗮. Sucraloza este cel mai nou îndulcitor de sinteză, derivat al zaharului propriu-zis, comercializat în bine-cunoscutul produs 𝘚𝘱𝘭𝘦𝘯𝘥𝘢®.
𝗜𝗻 𝗰𝗲 𝘁𝗶𝗽 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝘀𝗲 𝗶𝗶 𝗿𝗲𝗴𝗮𝘀𝗶𝗺?
Edurcolanții de sinteză se utilizează în prepararea sucurilor “light”, a produselor de patiserie (precum bomboane, biscuiți și prăjituri), a iaurturilor, ceaiului, cafelei instant, dar și a gumei de mestecat.
𝗖𝗲 𝗰𝗮𝗻𝘁𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝘀𝗶𝗴𝘂𝗿𝗮 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘂𝗺?
Având în vedere puterea lor foarte mare de îndulcire (deci utilizarea unor cantități foarte mici pentru obținerea efectului), este destul de puțin probabil să se depășească cantitatea zilnică recomandată din astfel de produse (de exemplu, dacă beți mai mult de 4 l de suc “light/zi”) ori zeci de pliculețe cu astfel de îndulcitori.
𝗖𝗮𝗿𝗲 𝘀𝘂𝗻𝘁 𝗮𝘃𝗮𝗻𝘁𝗮𝗷𝗲𝗹𝗲 𝗶𝗻𝗱𝘂𝗹𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝘀𝗶𝗻𝘁𝗲𝘇𝗮?
Nu modifică glicemia;
Nu aduc aport caloric;
Sunt stabili la temperaturi înalte (cu excepția aspartamului) și pot fi utilizați în preparate ce necesită coacere/fierbere.
𝗖𝗮𝗿𝗲 𝘀𝘂𝗻𝘁 𝗽𝗼𝘁𝗲𝗻𝘁𝗶𝗮𝗹𝗲𝗹𝗲 𝗲𝗳𝗲𝗰𝘁𝗲 𝗮𝗱𝘃𝗲𝗿𝘀𝗲?
De-a lungul timpului au fost asociați cu apariția de tumori maligne ori afectări ale sistemului nervos central, dar aceste acuzații au fost infirmate de studii clinice.
Aspartamul se administrează cu precauție bolnavilor de fenilcetonurie (afecțiune genetică rară ).
Sucraloza pare a fi cea mai sigură de administrat la copii și femei însărcinate.