În încercarea continuă de a dezvolta produse “light” ori “diet”, dar și de a îmbunătăți gustul, consistența și textura alimentelor, industria alimentară utilizează curent o serie de substanțe înlocuitoare ale zahărului. Acestea sunt împărțite în 2 categorii: 𝗶𝗻𝗱𝘂𝗹𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹𝗶 (poliolii) și 𝗶𝗻𝗱𝘂𝗹𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶 𝗱𝗲 𝘀𝗶𝗻𝘁𝗲𝘇𝗮 – despre care vă voi vorbi în următoarea postare. Îndulcitorii se comercializează sub formă lichidă ori solidă, în diferite forme (pudră, pastile, ori cristalizată într-o formă asemănătoare zahărului).
Ce reprezintă, care sunt, unde îi regăsim, în ce cantitate ar trebui consumați și care sunt potențialele lor efecte secundare, veți afla din cele ce urmează.
𝗔𝘀𝗮𝗱𝗮𝗿, 𝗰𝗲 𝘀𝘂𝗻𝘁 𝗽𝗼𝗹𝗶𝗼𝗹𝗶𝗶?
– Poliolii sau alcooli naturali ai zahărului reprezintă 𝗼 𝘀𝗲𝗿𝗶𝗲 𝗱𝗲 𝘀𝘂𝗯𝘀𝘁𝗮𝗻𝘁𝗲 𝗰𝘂 𝗰𝗮𝗽𝗮𝗰𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝗱𝘂𝗹𝗰𝗶𝗿𝗲 asemănătoare zahărului sau mai mare, dar care au 𝘂𝗻 𝗮𝗽𝗼𝗿𝘁 𝗰𝗮𝗹𝗼𝗿𝗶𝗰 𝗺𝗮𝗶 𝘀𝗰𝗮𝘇𝘂𝘁 comparativ cu acesta (0,2-2,5kcal/g versus 4 kcla/g) și care au un 𝗲𝗳𝗲𝗰𝘁 𝗺𝗶𝗻𝗶𝗺 𝗮𝘀𝘂𝗿𝗮 𝘃𝗮𝗹𝗼𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗴𝗹𝗶𝗰𝗲𝗺𝗶𝗰𝗲.
𝗖𝗲 𝗱𝗲𝗻𝘂𝗺𝗶𝗿𝗶 𝗮𝘂 𝗽𝗼𝗹𝗶𝗼𝗹𝗶𝗶?
– Din grupa poliolilor fac parte: 𝗲𝗿𝗶𝘁𝗿𝗶𝘁𝗼𝗹𝘂𝗹 (cunoscutul extras din 𝘀𝘁𝗲𝘃𝗶𝗲), 𝗹𝗮𝗰𝘁𝗶𝘁𝗼𝗹𝘂𝗹, 𝗺𝗮𝗹𝘁𝗶𝘁𝗼𝗹𝘂𝗹, 𝘀𝗼𝗿𝗯𝗶𝘁𝗼𝗹𝘂𝗹, 𝗶𝘇𝗼𝗺𝗮𝗹𝘁𝘂𝗹, 𝗺𝗮𝗻𝗶𝘁𝗼𝗹𝘂𝗹 (agent de îngroșare), 𝗵𝗶𝗱𝗿𝗼𝗹𝗶𝘇𝗮𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗮𝗺𝗶𝗱𝗼𝗻 𝗵𝗶𝗱𝗿𝗼𝗴𝗲𝗻𝗮𝘁 și, nu în ultimul rând, 𝘅𝗶𝗹𝗶𝘁𝗼𝗹𝘂𝗹 (extras din coaja de mesteacăn, dar și din alte produse vegetale).
𝗜𝗻 𝗰𝗲 𝘁𝗶𝗽 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝘀𝗲 𝗶𝗶 𝗿𝗲𝗴𝗮𝘀𝗶𝗺?
– Toți acești produși pot fi regăsiți în produse de tip “𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁” 𝘀𝗮𝘂 “𝗱𝗲 𝗱𝗶𝗲𝘁𝗮”, 𝗱𝗮𝗿 𝘀𝗶 𝗶𝗻 𝘣𝘢𝘶𝘵𝘶𝘳𝘪 𝘳𝘢𝘤𝘰𝘳𝘪𝘵𝘰𝘢𝘳𝘦, 𝘨𝘶𝘮𝘢 𝘥𝘦 𝘮𝘦𝘴𝘵𝘦𝘤𝘢𝘵, 𝘱𝘳𝘰𝘥𝘶𝘴𝘦 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘪𝘨𝘪𝘦𝘯𝘢 𝘨𝘶𝘳𝘪𝘪 (unele având proprietăți anti-carii), 𝘣𝘰𝘮𝘣𝘰𝘢𝘯𝘦, 𝘪𝘯𝘨𝘩𝘦𝘵𝘢𝘵𝘢, 𝘨𝘦𝘮𝘶𝘳𝘪, 𝘥𝘦𝘴𝘦𝘳𝘵𝘶𝘳𝘪 (congelate/coapte), 𝘣𝘪𝘴𝘤𝘶𝘪𝘵𝘪 𝘥𝘢𝘳 𝘴𝘪 𝘶𝘯𝘦𝘭𝘦 𝘱𝘳𝘰𝘥𝘶𝘴𝘦 𝘭𝘢𝘤𝘵𝘢𝘵𝘦 𝘴𝘪 𝘮𝘦𝘥𝘪𝘤𝘢𝘮𝘦𝘯𝘵𝘦.
𝗖𝗲 𝗰𝗮𝗻𝘁𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝘀𝗶𝗴𝘂𝗿𝗮 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘂𝗺?
– Se recomandă în general a nu se consuma mai mult de 50 g/zi (cantitate destul de greu de atins, dar nu și atunci când se consumă cantități mari de sucuri “light”).
𝗖𝗮𝗿𝗲 𝘀𝘂𝗻𝘁 𝗽𝗼𝘁𝗲𝗻𝘁𝗶𝗮𝗹𝗲𝗹𝗲 𝗲𝗳𝗲𝗰𝘁𝗲 𝗮𝗱𝘃𝗲𝗿𝘀𝗲?
– Poliolii ajung în mare parte nedigerați în colon și sunt supuși aici proceselor de fermentație de către bacteriile comensale, producandu-se în acest proces 𝗴𝗮𝘇𝗲 𝘀𝗶 𝗮𝗰𝗶𝘇𝗶 𝘃𝗼𝗹𝗮𝘁𝗶𝗹𝗶 𝗰𝘂 𝗲𝗳𝗲𝗰𝘁 𝗹𝗮𝘅𝗮𝘁𝗶𝘃.
– Consumul unor cantități mari de polioli pot determina tulburări digestive precum greață, diaree, balonare, agravând de multe ori evoluția sindromului de colon iritabil.
– Având în vedere potențialele efecte dverse, produsele cu polioli ar trebui să nu se administreze copiilor cu vârstă de sub 3 ani.
Tu știi ce conțin produsele pe care le consumi? Verifică eticheta nutrițională, atunci când ea este disponibilă, pentru o mai bună informare.
Despre îndulcitorii de sinteză, vă aștept la următorul articol!