Cu siguranță unul din cele mai gătite și consumate alimente în țara noastră este cartoful. Gătit în multiple moduri (fiert ca atare sau adăugat în feluri principale ori salate, copt, zdrobit, prăjit), cartoful își are locul rezervat pe orice masă, regăsindu-se în meniul restaurantelor cu pretenții, dar și pe mesele cele mai sărace.
În ultimii ani, însă, cartofii dulci au început a fi consumați mai des, iar pentru că primesc multe întrebări în ceea ce-i privește, expun mai jos principalele informații despre cartor și beneficiile consumului diferitelor varietăți.
Trebuie menționat, în primul rând: cartofii sunt alimente cu un 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗶𝗻𝘂𝘁 𝗶𝗺𝗽𝗼𝗿𝘁𝗮𝗻𝘁 𝗱𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗯𝗼𝗵𝗶𝗱𝗿𝗮𝘁𝗶, deci cu impact asupra valorilor glicemice.
Consumul lor nu este interzis, dar 𝗰𝗮𝗻𝘁𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘂𝗺𝗮𝘁𝗮 𝘃𝗮 𝗳𝗮𝗰𝗲 𝗱𝗶𝗳𝗲𝗿𝗲𝗻𝘁𝗮 în glicemia dumneavoastră, o porție de cartofi fiind de aprox. 100 g (cât încape în ½ cană sau un cartof mic), ceea ce va aduce 20 g carbohidrati.
Un alt element important îl reprezintă 𝗶𝗻𝗱𝗶𝗰𝗲𝗹𝗲 𝗴𝗹𝗶𝗰𝗲𝗺𝗶𝗰 (un parametru care definește capacitatea unui aliment de a crește glicemia, fiind notat de la 0 la 100), acesta fiind diferit după tipul de cartof consumat, dar și după modul de gătire al acestuia, putând varia de la 44-94. Cel mai bine pentru glicemie este să consumați cartofi fierți în coajă și răciți ulterior, și întotdeauna alături de o salată cu frunze verzi, căci vă vor crește cel mai puțin glicemia, comparat cu alte moduri de preparare.
Ambele tipuri de cartofi (albi și dulci) sunt alimente cu un 𝗯𝗼𝗴𝗮𝘁 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗶𝗻𝘂𝘁 𝗻𝘂𝘁𝗿𝗶𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 (aprox. 20 g glucide/100 g), fiind surse importante de 𝘃𝗶𝘁𝗮𝗺𝗶𝗻𝗮 𝗔, 𝗖, 𝗕𝟲,𝗺𝗮𝗴𝗻𝗲𝘇𝗶𝘂, 𝗰𝗮𝗹𝗰𝗶𝘂 𝘀𝗶 𝗽𝗼𝘁𝗮𝘀𝗶𝘂 (ultimele două fiind mult mai bine reprezentate în cartofii dulci), dar și 𝗳𝗶𝗯𝗿𝗲.
Cartofii dulci (în special variantele roșii și mov) sunt foarte 𝗯𝗼𝗴𝗮𝘁𝗶 𝗶𝗻 𝗮𝗻𝘁𝗶𝗼𝘅𝗶𝗱𝗮𝗻𝘁𝗶.
Cartofii albi conțin glicoalcaloizi — componente cu 𝗽𝗿𝗼𝗽𝗿𝗶𝗲𝘁𝗮𝘁𝗶 𝗮𝗻𝘁𝗶𝗰𝗮𝗻𝗰𝗲𝗿𝗶𝗴𝗲𝗻𝗲.
Sunt alimente care contribuie la 𝘀𝗮𝗻𝗮𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝘁𝘂𝗯𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗶𝗴𝗲𝘀𝘁𝗶𝘃: prin conținutul în amidon dur contribuie la 𝗱𝗲𝘇𝘃𝗼𝗹𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗳𝗹𝗼𝗿𝗲𝗶 𝗰𝗼𝗹𝗼𝗻𝗶𝗰𝗲 𝗯𝗲𝗻𝗲𝗳𝗶𝗰𝗲, au 𝗿𝗼𝗹 𝗮𝗻𝘁𝗶𝗶𝗻𝗳𝗹𝗮𝗺𝗮𝘁𝗼𝗿 𝗹𝗼𝗰𝗮𝗹 și 𝘀𝗰𝗮𝗱 𝗿𝗶𝘀𝗰𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗰𝗮𝗻𝗰𝗲𝗿 𝗰𝗼𝗹𝗼𝗿𝗲𝗰𝘁𝗮𝗹.
Desigur, sunt multe avantaje nutriționale ale cartofilor, dar vreau să vă amintiți că trebuie să:
Respectați cantitatea recomandată;
Preferați cartofii fierți în coajă;
Nu îi consumați prea des.