Diabetul zaharat, consumul de alcool si riscul de hipoglicemie

Alegerea de a consuma alcool, și mai ales cantitatea consumată, este o alegere personală și nu este subiectul acestui articol.

Astăzi vă voi vorbi despre riscurile pe care le aduce suplimentar consumul de alcool în cazul pacienților cu diabet, în special dacă au în schema terapeutică două tipuri de tratament specific.

Riscul de hipoglicemie (scăderea valorilor acesteia sub 70 mg/dl) este net crescut în cazul pacienților aflați în tratament cu antidiabetice orale din clasa 𝘀𝘂𝗹𝗳𝗼𝗻𝗶𝗹𝘂𝗿𝗲𝗶𝗰𝗲𝗹𝗼𝗿 (precum: Diaprel MR®, Amaryl®, Glurenorm®, Glucovance® etc), a 𝗺𝗲𝗴𝗹𝗶𝘁𝗶𝗻𝗶𝗱𝗲𝗹𝗼𝗿 (Reneos®) și, nu în ultimul rând, în cazul celor aflați în tratament cu 𝗼𝗿𝗶𝗰𝗲 𝘁𝗶𝗽 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝘀𝘂𝗹𝗶𝗻𝗮.

🔵 𝗖𝘂𝗺 𝗱𝗲𝘁𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗮 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘂𝗺𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗮𝗹𝗰𝗼𝗼𝗹 𝗵𝗶𝗽𝗼𝗴𝗹𝗶𝗰𝗲𝗺𝗶𝗲?

🔹 În timpul proceselor de prelucrare a alcoolului de catre ficat, acesta își scade producția de glucoză hepatică (favorizând astfel hipoglicemia și întârziind recuperarea după un episod de hipoglicemie);

🔹 Mai nou, s-a descoperit că alcoolul modifică microcirculația pancreatică stimulând funcția endocrină, cu eliberarea unor cantități mai mari de insulina.

🔵 𝗖𝗲 𝗰𝗮𝗻𝘁𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗮𝗹𝗰𝗼𝗼𝗹 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘀𝗶𝗱𝗲𝗿𝗮𝘁𝗮 𝘀𝗶𝗴𝘂𝗿𝗮 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘀𝗮𝗻𝗮𝘁𝗮𝘁𝗲?

🔹 Despre asta puteți afla mai multe dintr-o postare mai veche despre marimea portiilor (alcool 👉 https://www.facebook.com/doctorgall.ro/posts/127844265715109 ), dar ce este mai important de menționat este că 𝗳𝗶𝗲𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗮𝗻𝗮 𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗲𝘁𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗮𝘁𝗮 𝗴𝗲𝗻𝗲𝘁𝗶𝗰 𝗼 𝗮𝗻𝘂𝗺𝗶𝘁𝗮 𝗰𝗮𝗽𝗮𝗰𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝘀𝗮 𝗮𝗹𝗰𝗼𝗼𝗹𝘂𝗹 (obiectivată în enzimele care îl descompun), de aici și efectele diferite ale aceleași cantități de alcool raportate la diferiți indivizi.

🔹 La fel de important de știut este că, în cazul pacienților cu diabet, consumul de alcool înrăutățește simptomele de neuropatie diabetică, iar în cazul celor cu hipertensiune arterială, poate determina pusee hipertensive.

🔵 𝗖𝗲 𝗺𝗮𝗶 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗶𝘂𝘁?

🔹 Întotdeauna fiți pregătiți să tratați o hipoglicemie dacă știți că veți consuma alcool — aflați mai multe aici 👉  https://www.facebook.com/doctorgall.ro/posts/138815591284643

🔹 Consumul de alcool fără a mânca va crește semnificativ riscul de hipoglicemie;

🔹 Riscul de hipoglicemie după consumul de alcool se menține timp de 24 ore după oprirea consumului — fiți pregătiți să vă tratați hipoglicemia oricând în acest interval;

🔹 Uneori se confundă semnele de hipoglicemie cu cele ale consumului de alcool, așa că dacă sunteți pacient cu diabet zaharat și consumați alcool, ar fi bine să fiți însoțit de cineva care știe să vă ajute în caz de hipoglicemie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s