Tulburările de alimentație în rândul adolescenților și adulților tineri – în creștere alarmantă

De la izbucnirea pandemiei cu virusul SARS-CoV2, s-a constatat o creștere alarmantă a cazurilor de tulburări de alimentație precum anorexia, bulimia și mancatul compulsiv (binge-eating) în rândul populației tinere, spun statistici efectuate în Statele Unite, Canada, Anglia, Olanda.

Trendul ascendent al acestor tulburări de alimentație fusese stabilit anterior erei COVID-19, căci în ultimele 2 decenii s-a constatat o dublare a numărului cazurilor. 𝘈𝘴𝘰𝘤𝘪𝘢𝘵𝘪𝘢 𝘗𝘢𝘤𝘪𝘦𝘯𝘵𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘤𝘶 𝘛𝘶𝘭𝘣𝘶𝘳𝘢𝘳𝘪 𝘥𝘦 𝘈𝘭𝘪𝘮𝘦𝘯𝘵𝘢𝘵𝘪𝘦 din SUA declară o creștere a adresabilității prin apel telefonic cu 40% începând cu martie 2020.

Trendul ascendent al tulburărilor de alimentație la copii

Cauzele incriminate sunt: stresul psiho-emoțional asociat contextului pandemic ce a dus la deteriorarea sănătății mentale în toate grupurile de vârstă, anxietatea, izolarea socială, restricțiile impuse de izolare la domiciliu cu scăderea accesului la o alimentație sănătoasă, dar nu în ultimul rând expunerea exagerată la conținutul mediatic (cunoscut anterior că poate influența negativ atât comportamentul alimentar cât și imaginea de sine).

𝗖𝗲 𝗲 𝗱𝗲 𝗳𝗮𝗰𝘂𝘁?

Specialiștii recomandă vigilență din partea părinților privind detectarea unor astfel de comportamente alimentare, scăderea timpului petrecut în fața ecranelor, practicarea sportului în aer liber, socializare, cultivarea pasiunilor și nu în ultimul rând, adresarea către echipa medicală (medic de familie, psiholog, psihiatru, nutriționist, grupuri de suport) cand observați o astfel de problemă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s