Un studiu desfășurat pentru o perioadă de un an pe un lot de pacienți cu vârsta de cel puțin 65 ani, ce fuseseră anterior diagnosticați cu glicemie bazală modificată (glicemia a jeun 100-125mg/dl), a arătat o scădere semnificativă a riscului de apariție a diabetului zaharat de tip 2 de la 37% la 8%, comparativ cu lotul de control de la 27% la 22%.
Cei 152 de pacienți înrolați în studiu au fost împărțiți în 2 loturi egale, cărora li s-a recomandat dieta pentru reducerea riscului de apariție a diabetului zaharat tip 2; în plus, într-unul dintre loturi s-a introdus în alimentație consumul a 200 g de sardine conservate în ulei de măsline și consumate integral (inclusiv oasele, căci conțin calciu și vitamina D) în porții de 100 g/zi în 2 zile ale săptămânii. Pe lângă scăderea semnificativă a riscului de diabet zaharat tip 2, în grupul care a consumat sardine s-au mai constatat:
Creșterea colesterului “bun” (HDL-colesterol);
Scăderea trigliceridelor;
Scăderea insulinorezistenței;
Scăderea ușoară a valorilor tensiunii arteriale.
Toți pacienții incluși în studiu au înregistrat scădere în greutate, îmbunătățirea raportului talie/șold și a compoziției corporale, în ciuda faptului că nu s-a practicat exercițiu fizic (dar urmând recomandările nutriționale, oricum s-a redus aportul caloric comparatic cu cel anterior intervenției). Se crede că efectele benefice ale consumului de sardine se datorează creșterii consumului de acii grași omega-3 și fluorină, foarte probabil și a uleiului de măsline din conservele de sardine, dar noutatea pe care o aduce studiul este că sugerează beneficii ale consumului de taurină conținută în sardine (aprox. 147mg/100g), care ar avea efecte hipoglicemiante, antioxidate și antiinflamatorii.
Deci, dacă nu aveați în vizor sardinele până acum, ce ziceți de-o salată cu sardine diseară?