Subiect foarte fierbinte în perioada Paștelui, dar de interes pentru toți pacienții cu diabet zaharat și /sau boală cardiovasculară mai ales, consumul de ouă a fost mult timp limitat de recomandarea de a reduce aportul la 1-2 ouă / săptămână.
Studii efectuate în ultimii ani însă vin să reabiliteze numele ouălor, alimente indispensabile în cadrul unei alimentații sănătoase, căci ouăle:
Conțin în albuș proteine cu valoare biologică înaltă (conținând toți aminoacizii esențiali), oul fiind referința standard pentru compararea calității proteinelor din alte alimente;
Gălbenușul este bogat în vitamine (de grup B, dar și vitaminele A, D, E, K) și minerale (fosfor, calciu și fier);
Prin conținutul de luteină si zeaxantină contribuie la sănătatea ochiului, iar prin conținutul lor bogat în colină susțin funcțiile sistemului nervos central și periferic.
În ianuarie 2020, in 𝙏𝙝𝙚 𝘽𝙧𝙞𝙩𝙞𝙨𝙝 𝙈𝙚𝙙𝙞𝙘𝙖𝙡 𝙅𝙤𝙪𝙧𝙣𝙖𝙡 s-au publicat rezultatele a 3 studii de cohortă și al unei metaanalize ce au inclus peste 5,5 mil. de oameni, rezultate ce au concluzionat că un consum moderat, de 1 ou/zi, nu s-a asociat cu vreo creștere a riscului de boală cardiovasculară, boală coronariană ori accident vascular cerebral.
Cercetând prin literatura de specialitate, găsim și studii care spun că un consum chiar crescut de ouă ar fi sigur (6-12 ouă / săptămână), iar altele spun că riscul de apariție a diabetului zaharat ar crește în condițiile unui consum crescut de ouă >1ou/zi. Din orice direcție am privi, ce putem concluziona este siguranța pentru sănătate a consumului unui ou zilnic.
Acestea fiind spuse, tot ce mai rămâne este să alegeți cum să le preparați: fierte, poșate, omlete sau adăugate în diferite preparate?