Până în prezent multiple studii au arătat efectele benefice ale dietei mediteraneene asupra sănătății, multe dintre efectele acesteia fiind datorate consumului de ulei de masline.
Cât ulei de masline ar trebui consumat zilnic?
FDA (Food and Drug Administration), principala autoritate în materie de nutriție și medicație din Statele Unite ale Americii, afirmă că sunt suficiente 1½ linguri de ulei de masline extravirgin zilnic, pentru ca sănătatea noastră să beneficieze de urmatoarele avantaje:
1. Scăderea cu 30% a riscului cardiovascular — efect al dietei mediteraneene; fiecare 25 ml de ulei de masline extravirgin/zi scade riscul de boala cardiovasculara cu 18%, de accident vascular cu 26% și de insuficienta cardiaca cu 4%;
2. Scăderea riscului de apariție a diabetului zaharat tip 2 cu 16%;
3. Îmbunătățirea controlului glicemic, scăzând insulinorezistența, obiectivat prin scăderea valorii HbA1c și a glicemiei a jeun;
4. Îmbunătățirea profilului lipidic — scăzând nivelul și oxidarea moleculelor de LDL-colesterol (“colesterolul rău”) și trigliceride și crescând nivelul și funcțiile HDL-colesterolului (“colesterolul bun”);
5. Scade riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer: colorectal, de sân, de prostată, de endometru, de piele, de stomac și de ficat;
6. Scade riscul de boli neurodegenerative, îmbunătățind memoria și învățarea și prevenind tulburările de memorie asociate vârstei înaintate și chiar instalarea și incetinirea progresiei bolii Alzheimer prin efectul său antiinflamator și de restabilire a funcțiilor barierei hematoencefalice;
7. Previne și scade ritmul progresiei osteoporozei prin stimularea calcificării și mineralizării osoase;
8. Contribuie la restabilirea florei intestinale optime stării de sănătate (un studiu din 2019 a arătat că consumul zilnic a 25 ml ulei de masline extravirgin zilnic a determinat cresterea populațiilor intestinale de bifidobacterii), demonstrâdu-se astfel efectul prebiotic;
9. Are un important efect antiinflamator, scăzând efectul IL-6, TNF-α, proteinei C reactive (de exemplu, unul din compusii săi, oleocanthalul, s-a demonstrat a avea efect antiinflamator asemenator ibuprofenului), cu efecte dovedite în sindromul de colon iritabil, boala Chron, dar și în alte boli inflamatorii cu determinism autoimun precum poliartrita reumatoida, lupus eritematos sistemic si scleroza multipla;
10. Încetinește procesul de îmbătrânire, prin efectele sale antioxidante și antiinflamatorii;
11. Are efect antimicrobian, antifungic, antiviral si antiparazitar;
12. Ajută la scăderea în greutate — prin efectul de încetinire a golirii gastrice, prelungind senzația de satietate, dar și printr-un mai bun control al poftelor alimentare și supraalimentației.
6 extra beneficii
1️. Ajută la buna funcționare a sistemului imun;
2️. Îmbunătățește starea de spirit și scade rata depresiei;
3️. Optimizeaza structura membranei celulare permițând funcții optime ale acesteia;
4️. Previne formarea calculilor biliari;
5️. Reprezintă o sursă excelentă de vitamina E;
6️. Îmbunătățește aspectul pielii și structura firului de păr.
Acestea fiind zise, nu vreau să înțelegeți că veți mânca doar ulei de masline de-acum înainte … 😃 Ci să introduceti acest ulei în meniul dvs. zilnic, minimum 1½ linguri pe zi, înlocuind alte surse de grăsimi și țintind în fiecare zi să consumați alimente sănătoase, pentru atingerea și menținerea unei greutăți normale.
Poftă bună și bucurați-vă de gustul special și beneficiile acestui Superaliment!