Tehnica injectarii – Partea a II-a

Continui astăzi să vă dezvălui 𝗳𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗼𝘁 𝗳𝗮𝗰𝗲 𝗱𝗶𝗳𝗲𝗿𝗲𝗻𝘁𝗮 în administrarea și efectul insulinei cu impact benefic asupra controlului glicemic.

🔵 𝗙𝗹𝘂𝘅𝘂𝗹 𝘀𝗮𝗻𝗴𝘂𝗶𝗻 𝘀𝘂𝗯𝗰𝘂𝘁𝗮𝗻𝗮𝘁 𝗹𝗮 𝗹𝗼𝗰𝘂𝗹 𝗶𝗻𝗷𝗲𝗰𝘁𝗮𝗿𝗶𝗶 – un fux sanguin intensificat (de temperatura ambientală sau exercițiu fizic, de exemplu) crește absorbția insulinei, pe când o scădere a fluxului sanguin (în obezitate sau după fumat) scade viteza de absorbție a insulinei.

🔵 𝗟𝗶𝗽𝗼𝗵𝗶𝗽𝗲𝗿𝘁𝗿𝗼𝗳𝗶𝗮 (𝗮𝗽𝗮𝗿𝗶𝘁𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗻𝗼𝗱𝘂𝗹𝗶 𝗱𝘂𝗿𝗲𝗿𝗼𝘀𝗶 𝗹𝗮 𝗹𝗼𝗰𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝗷𝗲𝗰𝘁𝗮𝗿𝗲) întârzie absorbția insulinei și este o cauză de variabilitate majoră a efectului insulinei între injecții la aceeași persoană, de aceea se recomandă cu tărie evitarea injectării în astfel de zone modificate.

🔵 𝗧𝗲𝗺𝗽𝗲𝗿𝗮𝘁𝘂𝗿𝗮 𝗽𝗶𝗲𝗹𝗶𝗶 – o temperatură locală crescută va crește viteza de absorbție a insulinei — atenție mai ales în sezonul estival: nu se recomandă injectarea în zone expuse la soare din acest motiv.

🔵 𝗠𝗮𝘀𝗮𝗷𝘂𝗹 𝗹𝗮 𝗹𝗼𝗰𝘂𝗹 𝗶𝗻𝗷𝗲𝗰𝘁𝗮𝗿𝗶𝗶 va crește absorbția insulinei mai degrabă prin dispersia locală a volumului injectat (determinând o absorbție mai facilă, așa cum am explicat în articolul anterior despre tehnica injectarii) decât prin creșterea fluxului sanguin local.

🔵 𝗟𝗼𝗰𝘂𝗹 𝗶𝗻𝗷𝗲𝗰𝘁𝗮𝗿𝗶𝗶 – insulina se absoarbe mai rapid din zona abdominală și a brațelor, comparativ cu injectarea în coapsă și zona suprafesieră.

🔵 𝗖𝗮𝗹𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗮𝗱𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝗮𝗿𝗲 – administrarea intramusculară comparativ cu cea subcutanată va determina o viteză a absorbției accelerată, fiind una dintre principalele cauze ale hipoglicemiilor, tocmai de aceea este rezervată situațiilor speciale, care presupun spitalizare.

🔵 𝗡𝗶𝘃𝗲𝗹𝘂𝗹 𝗴𝗹𝗶𝗰𝗲𝗺𝗶𝗲𝗶 – unele studii raportează că hipoglicemia nu are niciun afect asupra absorbției insulinei, pe cand altele susțin că ar scădea viteza de absorbție a acesteia, ceea ce ar fi logic, căci în hipoglicemii se produce vasoconstricție periferică (scăderea fluxului sanguin).

🔵 𝗖𝗼𝗺𝗽𝗹𝗶𝗰𝗮𝘁𝗶𝗶 𝘀𝗶 𝗰𝗼𝗺𝗼𝗿𝗯𝗶𝗱𝗶𝘁𝗮𝘁𝗶 𝗮𝘀𝗼𝗰𝗶𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗶𝗮𝗯𝗲𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 – s-a demostrat că edemul local scade absorbția subcutanată a insulinei.

🔵 𝗢𝗯𝗲𝘇𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 determină o scădere a vitezei de absorbție a insulinei de la locul injectării, iar grosimea pliului poate să contribuie la variabilitatea acțiunii insulinei interindividual.

🔵 𝗘𝘅𝗲𝗿𝗰𝗶𝘁𝗶𝘂𝗹 𝗳𝗶𝘇𝗶𝗰 𝘀𝗶 𝗻𝗶𝘃𝗲𝗹𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗮𝗻𝘁𝗿𝗲𝗻𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁: exercițiul fizic crește absorbția insulinei, dar și insulinosensibilitatea, de aceea dozele de insulină anterior și după exercițiu fizic trebuie ajustate corespunzător.

🔵 𝗙𝘂𝗺𝗮𝘁𝘂𝗹 determină vasoconstricție periferică și întârzie absorbția insulinei.

🔵 𝗣𝗼𝘇𝗶𝘁𝗶𝗮 𝗰𝗼𝗿𝗽𝘂𝗹𝘂𝗶 – s-a demonstrat că poziția “lungit” accelerează viteza de absorbție a insulinei comparativ cu poziția în șezut.

Acestea fiind zise, sper că v-am fost de folos și am adus câteva informații mici, dar cu puterea de a face o diferență majoră în echilibrarea glicemiilor dvs. Sănătate maximă și o zi cu bucurie vă doresc!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s