Tehnica injectarii – Partea I

Pentru că este o problemă pe care o sesizez frecvent, m-am gândit că e bine să vin cu câteva lămuriri cu privire la 𝗶𝗺𝗽𝗼𝗿𝘁𝗮𝗻𝘁𝗮 𝘁𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰𝗶𝗶 𝗰𝗼𝗿𝗲𝗰𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝗷𝗲𝗰𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗮 𝗶𝗻𝘀𝘂𝗹𝗶𝗻𝗲𝗶. O injectare defectuoasă va determina o mare variabilitate în absorbția și, deci, în efectul insulinei, fiind de multe ori cauza unui control glicemic inadecvat dar și a multor hipoglicemii. Lipsa predictibilității efectului unei injecții de insulina îl încurcă atât pe pacient, cât și pe mine, ca medic, în încercarea de a echilibra controlul glicemic.

Găsiți mai jos 𝟲 𝘀𝗳𝗮𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗼 𝗶𝗻𝗷𝗲𝗰𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗼𝗽𝘁𝗶𝗺𝗮:

1. 𝗠𝗮𝗿𝗶𝗺𝗲𝗮 𝗮𝗰𝘂𝗹𝘂𝗶: Cel mai important de reținut este că este absolut necesar 𝘀𝗮 𝘀𝗲 𝗲𝘃𝗶𝘁𝗲 𝗶𝗻𝗷𝗲𝗰𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗶𝗻𝘁𝗿𝗮𝗺𝘂𝘀𝗰𝘂𝗹𝗮𝗿𝗮 (cauza de hipoglicemii prin absorbție și acțiune accelerată a insulinei).

🔵 𝗦𝗼𝗹𝘂𝘁𝗶𝗮? Recomandările internaționale spun că acele cele mai mici sunt recomandate (4- 6 mm; cele de 4 mm pentru copii și tineri adulți); poate fi de folos efectuarea unui pliu potrivit și injectarea sub un unghi de 45° în cazul persoanelor foarte slabe.

2. 𝗧𝗶𝗺𝗽𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗮𝘀𝘁𝗲𝗽𝘁𝗮𝗿𝗲: Retragerea imediată a acului după injectare duce la pierderea unei cantități de insulină și la o mai mare variabilitate a glicemiei între injectări.

🔵 𝗦𝗼𝗹𝘂𝘁𝗶𝗮? Numărați încet până la 10 după ce pistonul stiloului injector a ajuns în capăt, înainte de a retrage acul.

3. 𝗗𝗶𝘀𝗽𝗲𝗿𝘀𝗶𝗮: Absorbția insulinei de la locul injectării depinde și de volumul de insulină injectat.

🔵 𝗦𝗼𝗹𝘂𝘁𝗶𝗮? În cazul injectării unei cantități mari de insulină o dată, ar putea fi de folos injectarea a câte jumătate din cantitate în două locuri diferite.

4. 𝗔𝗺𝗲𝘀𝘁𝗲𝗰𝘂𝗹 𝗶𝗻𝗮𝗱𝗲𝗰𝘃𝗮𝘁 𝗮𝗹 𝗶𝗻𝘀𝘂𝗹𝗶𝗻𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗿𝗲𝗺𝗶𝘅𝗮𝘁𝗲 𝗶𝗻𝗮𝗶𝗻𝘁𝗲𝗮 𝗶𝗻𝗷𝗲𝗰𝘁𝗮𝗿𝗶𝗶 poate determina o variabilitate foarte mare în acțiunea insulinei.

🔵 𝗦𝗼𝗹𝘂𝘁𝗶𝗮? Rulați ușor între palme în plan orizontal sau faceți o mișcare de răsturnare ușoară stânga-dreapta a penului sau flaconului până aspectul insulinei este omogen, asemănător laptelui, și abia apoi injectați.

5. 𝗥𝗲𝘂𝘁𝗶𝗹𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗮𝗰𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝗷𝗲𝗰𝘁𝗮𝗿𝗲 este o cauză importantă a apariției zonelor de lipodistrofie (noduli dureroși la locul injectării, cauza majoră de variabilitate a absorbției insulinei de la locul injectării).

🔵 𝗦𝗼𝗹𝘂𝘁𝗶𝗮? Optim ar fi să schimbați acul la fiecare injectare (în prezent, prin Programul Național de Sănătate, nu se asigură acest lucru, deci ar trebui să cumpărați dumneavoastră mai multe ace.😔)

6. 𝗥𝗼𝘁𝗮𝘁𝗶𝗮 𝗹𝗼𝗰𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝗷𝗲𝗰𝘁𝗮𝗿𝗲 are rolul de a preveni apariția lipodistrofiei dar, atenție: țineți cont că locul injectării diferă prin viteza de absorbție a insulinei (cel mai rapid se absoarbe din abdomen, mai lent din braț, și mai lent de pe fața antero-laterală a coapselor și cel mai lent din regiunea suprafesiera).

🔵 𝗦𝗼𝗹𝘂𝘁𝗶𝗮? Faceți rotatia în cadrul aceleiași zone, injectând la cel puțin 1 cm de locul injectării anterioare și nu vă injectați în zone de lipohipertrofie!

În speranța că v-am fost de folos, vă încurajez să citiți și următoarul articol căci vă voi expune și alte situații ce influențează o absorbție optimă a insulinei. Până atunci, sănătate maximă tuturor!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s