Cât trebuie să slăbesc ca să nu mai am diabet zaharat tip 2?

Dacă până acum câțiva ani era un lucru cert că diabetul zaharat de tip 2 este o boală cronică ce necesită tratament tot restul vieții, în ultimii 5 ani, literatura de specialitate vine să zdruncine din temelii aceasta axiomă.

Multiple studii apărute în ultimii 5 ani vin să susțină contributia esentiala a scaderii ponderale importante în instalarea remisiunii diabetului zaharat de tip 2. În prezent, nu este un consens internațional asupra definiției remisiunii, dar se consideră a fi menținerea valorii HbA1c sub 6,5% mai multe luni fără tratament medicamentos.

Dr. Louise McCombie de la Universitatea din Glasgow este unul din cercetătorii ce și-a adus un aport important în acest sens, cu studii publicate începând cu 2017 care au concluzionat că:

  • O scădere importantă în greutate (15% din greutatea initiala, aprox. 15 kg) pe parcursul a 12 luni, în cazul pacienților ce se află in primii 6 ani de la diagnostic, va determina remisiunea diabetului zaharat de tip 2 in 9 din 10 cazuri;
  • S-au înregistrat remisiuni si in cazul pacientilor cu o durata a diabetului zaharat de tip 2 de peste 10 ani, dar în procent mai scăzut, înregistrându-se și 2 cazuri de remisiuni la pacienți diagnosticați cu DZ tip 2 de 24 ani.
  • Dacă scăderea ponderală este moderată (5-10kg), doar o treime dintre aceștia vor instala remisiunea;
  • O scădere de maximum 5 kg scade drastic sansele instalarii remisiunii;
  • Ingrasarea va determina in procent de 100% reinstalarea diabetului zaharat de tip 2;
  • Nu e vorba despre dieta adoptată, ci despre kilogramele pierdute!

Ca să vă bucurați de aceste rezultate, deci, scăderea ponderală trebuie menținută în timp.

Nu se recomandă scădere ponderală rapidă dacă aveți o greutate normală, sunteți însărcinată, alăptați, aveți sub 18 ani sau ați fost diagnosticat/-ă cu o tulburare de alimentație anterior.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s