𝘾𝙤𝙧𝙤𝙣𝙖𝙨𝙤𝙢𝙣𝙞𝙖 – un nou termen în dicționarul medical, ce vine să descrie 𝘁𝘂𝗹𝗯𝘂𝗿𝗮𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝘀𝗼𝗺𝗻 𝗮𝗽𝗮𝗿𝘂𝘁𝗲 𝗶𝗻 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗲𝘅𝘁𝘂𝗹 𝗽𝗮𝗻𝗱𝗲𝗺𝗶𝗲𝗶 𝗖𝗢𝗩𝗜𝗗-𝟭𝟵.
Journal of Clinical Sleep Medicine a publicat anul acesta rezultatele unei metaanalize care a cuprins 44 de lucrări, având ca subiecți aproape 55.000 de oameni din 13 țări, concluzionând că, în contextul pandemiei COVID-19, aproximativ 40% din populația generală s-ar confrunta cu probleme de somn, iar în rândul acelora infectați cu SARS-CoV-2 procentul ar fi și mai mare. Dintre tulburările de somn se menționează insomnia, dar și tulburari de inductie și/sau menținere a somnului.
Teoria pare a fi plauzibilă, din moment ce numai 𝗶𝗻 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗲𝗹𝗲 𝘀𝗮𝗽𝘁𝗮𝗺𝗮𝗻𝗶 𝗱𝗲 𝘀𝗵𝘂𝘁𝗱𝗼𝘄𝗻 în America (căci registrele medicale sunt mai bine structurate) s-a observat o 𝗰𝗿𝗲𝘀𝘁𝗲𝗿𝗲 𝗮 𝗻𝘂𝗺𝗮𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗽𝗿𝗲𝘀𝗰𝗿𝗶𝗽𝘁𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 pentru medicație ce vizează reglarea somnului cu 𝟭𝟰,𝟴%.
𝗗𝗲 𝗰𝗲 𝗮𝗽𝗮𝗿 𝘁𝘂𝗹𝗯𝘂𝗿𝗮𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝘀𝗼𝗺𝗻?
Întregul context al pandemiei — confruntarea cu necunoscutul, frica de infecție și eventualele ei complicații, mai ales în rândul populației cu factori de risc, nevoia crescută de protecție a propriei persoane și a celor apropiați, scăderea marcată a interacțiunilor sociale, izolarea, nesiguranța financiară, apocalipsa propovăduită zilnic la TV și în mass-media sunt doar câteva dintre problemele ce ar sta la baza apariției problemelor de somn.
Unele voci au avansat teorii care afirmă chiar posibilitatea unei afectări organice a structurilor nervoase responsabile de reglarea somnului în condițiile infecției COVID-19, dar acestea rămân a mai fi cercetate.
𝗖𝗲 𝗲 𝗱𝗲 𝗳𝗮𝗰𝘂𝘁?
Pentru a afla ce putem face pentru obținerea unui somn de calitate, puteți (re)citi articolele anterioare pe această temă pentru a afla:
𝗖𝗮𝗿𝗲 𝘀𝘂𝗻𝘁 𝗯𝗲𝗻𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗶𝗹𝗲 𝘂𝗻𝘂𝗶 𝘀𝗼𝗺𝗻 𝗱𝗲 𝗰𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲
𝗖𝘂𝗺 𝘀𝗮-𝘁𝗶 𝗶𝗺𝗯𝘂𝗻𝗮𝘁𝗮𝘁𝗲𝘀𝘁𝗶 𝘀𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹
Dar ce vreau să subliniez este nevoia esențială a corpului noastru pentru odihna și relaxare, momente pe care le folosește pentru regenerare, îmbunătățirea memoriei și reechilibrare generală. Importanța somnului este majoră, iar dacă vă confruntați cu o astfel de problemă, luați atitudine cât mai curând (apelând la psiholog, medicul de familie, medicul psihiatru), căci sănătatea dvs. va avea doar de câștigat!
Până data viitoare, vă doresc nopți cu somn ușor!