Dar somnul? Cu somnul cum e?

Tocmai am dormit puțin noaptea trecuta și mă simt… dar mai bine să vă spun ce zic studiile despre somn și lipsa lui ca să aveți imaginea completă!

În primul rând, trebuie menționat că, din cele 24 ore ale unei zile, aproximativ 8 ar trebui să le petrecem dormind. Această perioadă îi este necesară organismului pentru a se odihni, reface, repara astfel încât a 2 a zi dimineața să poată porni ziua de la niște parametri de echilibru. O perioadă de somn insuficientă sau un somn întrerupt, ne vor afecta în multiple planuri.

𝙎𝙩𝙞𝙖𝙩𝙞 𝙘𝙖 𝙪𝙣 𝙨𝙤𝙢𝙣 𝙙𝙚 𝙘𝙖𝙡𝙞𝙩𝙖𝙩𝙚…

  • 𝐈𝐦𝐛𝐮𝐧𝐚𝐭𝐚𝐭𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐚𝐭𝐞𝐧𝐭𝐢𝐚 și 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚, 𝐜𝐚𝐩𝐚𝐜𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐞𝐯𝐚𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐫𝐢𝐬𝐜𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 și 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐚𝐜𝐭𝐢𝐞?
  • Permite creierului nostru să 𝐬𝐭𝐨𝐜𝐡𝐞𝐳𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭𝐢𝐢 𝐬𝐢 𝐚𝐦𝐢𝐧𝐭𝐢𝐫𝐢, iar pe parcursul nopții să formeze 𝐦𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐥𝐮𝐧𝐠𝐚 𝐝𝐮𝐫𝐚𝐭𝐚?
  • Contribuie la 𝐦𝐞𝐧𝐭𝐢𝐧𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐠𝐫𝐞𝐮𝐭𝐚𝐭𝐢𝐢? O deprivare de somn dezechilibrează nivelul hormonilor ce reglează foamea și sațietatea, crescând apetitul și preferința pentru produse zaharoase, mai ales în a doua parte a zilei? Un studiu desfășurat în Marea Britanie a arătat că o calitate scăzută a somnului crește riscul de obezitate cu 89% în cazul adulților și 55% în cazul copiilor? Pentru cei care vor să slăbească, somnul e la fel de important ca dieta și exercițiul fizic.
  • Participă activ la menținerea stării de sănătate prin 𝐧𝐨𝐫𝐦𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐯𝐚𝐥𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐭𝐞𝐧𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞? Pe parcursul nopții, valorile tensionale scad, ușurând astfel munca inimii și stresul asupra vaselor. Absența unui somn satisfăcător va crește valorile tensiunii arteriale și implicit riscul de boala coronariană și de accident vascular cerebral.
  • 𝐒𝐜𝐚𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐮𝐥𝐢𝐧𝐨𝐫𝐞𝐳𝐢𝐬𝐭𝐞𝐧𝐭𝐚, favorizând o bună reglare a valorilor glicemice? Într-un studiu de scurtă durată, în care s-a redus timpul de somn la 6 ore/noapte timp de 4 nopți consecutive, s-a putut observa creșterea valorilor glicemiei bazale? Este binecunoscut faptul că afectarea somnului se asociază cu creșterea riscului de diabet zaharat tip 2.
  • Este un 𝐬𝐮𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭𝐨𝐫 𝐚𝐥 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐢𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐫? Studiile arată că persoanele care dorm mai puțin de 7 ore/noapte au un risc de a răci de trei ori mai mare decât aceia care dorm 8 ore.
  • Ne 𝐢𝐧𝐟𝐥𝐮𝐞𝐧𝐭𝐞𝐚𝐳𝐚 𝐢𝐧 𝐛𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐦𝐨𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚? Un somn bun este baza unei zile cu potențial maxim! Nu-i așa că, după ce te-ai odihnit bine, soarele parcă strălucește mai tare iar tu ai un alt avânt să miști lucrurile? Insomniacii au un risc de cel putin 5 ori mai mare de depresie, anxietate și atacuri de panică.
  • Ne 𝐦𝐞𝐧𝐭𝐢𝐧𝐞 𝐫𝐞𝐥𝐚𝐭𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐛𝐮𝐧𝐞 𝐜𝐮 𝐜𝐞𝐢𝐥𝐚𝐥𝐭𝐢? Când dormim bine suntem mai bine dispuși, dar și limbajul nostru este mai binevoitor, adaptat situației, iar capacitatea de argumentație și abilitățile de comunicare sunt la cote maxime!
  • 𝐂𝐫𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐧𝐭𝐚 𝐟𝐢𝐳𝐢𝐜𝐚? Un corp odihnit va da maximul pe parcursul unei solicitări fizice deoarece corpul a avut răgazul necesar refacerii și recuperării musculare. Se știe că practicarea cu regularitate a exercițiului fizic ne ajută să adormim mai repede și să avem un somn liniștit pe când practicarea sporadică și înainte de somn a sportului are efectul contrar.
  • 𝐒𝐜𝐚𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐥𝐚𝐦𝐚𝐭𝐢𝐚, mai ales la nivelul tractului digestiv? Este cunoscută relația dintre lipsa de somn și aparitia simptomelor specifice sindromului de colon iritabil, iar recăderile în bola Chron sunt de 2 ori mai frecvente.

𝙎𝙞 𝙢𝙖𝙞 𝙨𝙩𝙞𝙖𝙩𝙞 𝙘𝙖…

  1. Deprivarea de somn ucide mai repede decât absența mâncării? Este documentată o lipsă de somn de 11 zile – record din 1964, experiment asupra căruia nu s-a revenit, căci deprivarea de somn se asociază cu moartea subită.
  2. Insomnia scade pragul durerii, făcând durerile cronice sa ni se pară mai accentuate?
  3. Omul este singura viețuitoare care își amână somnul?
  4. Una din principalele cauze ale lipsei somnului este deprivarea auto-impusă?
  5. Corpul nu se poate adapta lucrului în ture. Cei care lucrează in acest sistem au un risc mult mai mare pentru o serie de afecțiuni cronice, precum cele cardiovasculare și gastro-intestinale.
  6. 12% dintre oameni visează în alb și negru?
  7. Unei girafe îi sunt suficiente 2 ore de somn pe zi, iar unui liliac 20?
  8. Una din principalele cauze de întrerupere a somnului este sforăitul? Propriu, dar și al partenerului/-ei…
  9. Ecranele telefoanelor, ale televizoarelor și monitoarelor emit lumina albastra, sub influența căreia se modifică nivelul hormonilor reglatori ai somnului – melatonina și cortizol, în sensul dezechilibrului, cu tulburări de inducere și menținere a somnului. Deci, dacă vreți să dormiți bine, închideți-le cu min 2 ore înaintea orei de culcare.

Acestea fiind spuse, ați înțeles cum mă simt… Dar contracarez cu ceva muzică de relaxare, respirație și bucurie de viață! Să aveti un somn liniștit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s