Diabetul in arsita verii

10 lucruri de stiut pentru a-ti controla optim diabetul vara.

Fie ca va pregatiti sa plecati in vacanta sau sunteti o persoana obisnuita sa petreca mult timp in aer liber, poate ati observat ca  in conditii caniculare (temperatura si umiditate crescute), diabetul devine mai greu de controlat.

Ce se intampla in corp din cauza caldurii?

Deshidratare accentuata prin mai multe mecanisme:

  1. Modificari ale sudoratiei (mecanism principal in reglarea temperaturii corpului)- una din complicatiile cronice ale DZ, rezultand o temperatura corporala mai mare, ce va favoriza evaporarea apei;
  2. Prin deshidratare glicemia creste, determinand la randul ei deshidratare prin cresterea frecventei urinarilor;
  3. Unele medicamente moderne utilizate in tratemntul DZ tip2 (de tipul inhibitorilor de SGLT2), dar si alte medicamente cu viza cardiovasculara cresc diureza, si astfel riscul deshidratarii in condiiile unui aport insuficient pe timp de vara.

Care sunt efectele asupra glicemiei?

  1. Hiperglicemie – prin mecanismele descrise mai sus, dar nu trebuie uitat nici ca pastrarea la caldura a medicatiei (insulina sau antidiabetice orale) va determina deteriorarea acesteia, contribuind la dezechilibrul glicemic;
  2. Hipoglicemiescaderea exagerata a glicemiei printr-o absorbtie accelerata a acesteia din regiuni de injectare expuse la soare si astfel supraincalzite, dar nu trebuie uitat ca in conditii de caldura excesiva semnele de hipoglicemie sunt mai greu de recunoscut (transpiratii, oboseala, durere de cap, batai mai rapide ale inimii, greata etc).

Ce este de facut?

  1. Hidratati-va optim – nu asteptati sa apara senzatia de sete, hidratati-va fractionat  pe parcursul zilei si tineti cont ca necesarul de apa al organismului pe parcursul verii creste- consumati bauturi nealcoolizate si neindulcite (apa, apa aromata, sifon, ceai neindulcit etc).
  2. Testati-va glicemia mai des, mai ales inainte, in timpul si dupa efort fizic efectuat in caldura, astfel veti putea preveni si corecta la timp dezechilibrele.
  3. Purtati intotdeauna la dvs glucoza; pentru a putea corecta o eventuala hipoglicemie (glicemie<70mg/dl) este nevoie de 15-20 g glucoza. Puteti consuma glucoza tablete, glucoza buvabila, 200 ml suc obisnuit etc. .
  4. Ajustati-va necesarul de insulina, adaptat nevoilor dvs. Invatati cum sa va modificati dozele de insulina in functie de orarul meselor, continutul acestora, activitatea fizica prestata si cum si cand puteti administra doze de corectie, daca situatia o impune.
  5. Protejati-va de caldura! Purtati palarie si haine lejere din bumbac, in culori deschise. Nu iesiti din casa in miezul zilei, iar daca este absolut necesar, luati-va o sticla cu apa la dvs; mergeti prin zone umbrite, pe cat posibil.
  6. Utilizati creme cu factor de protectie solara crescut pentru a evita arsurile solare; acestea determina stres fizic, cu eliberarea de hormoni ce vor avea ca efect si cresterea glicemiilor.
  7. Protejati-va intotdeauna picioarele si nu umblati niciodata desculti! Daca aveti polineuropatie diabetica cel mai probabil nu veti simti daca picioarele va sunt fierbinti sau daca v-ati lovit ori zgariat. Purtati incaltaminte comoda si adaptata nevoilor dvs (eventual recomandata de ortoped). Nu uitati sa aplicati crema cu factor de protectie si pe picioare, in zonele expuse la soare.
  8. Stati la umbra! Caldura extrema poate afecta senzorii de glicemie, glucotestele, dar si insulina din pompa. Ferindu-va de soare veti evita masuratori eronate si glicemiile mari.
  9. Limitati-va timpul  petrecut afara, pe canicula. Organizati-va activitatile in cursul diminetii sau seara, dupa ora 19:00, cand temperaturile incep sa scada.
  10. Relaxati-va si bucurati-va de vara! O stare de bine psihic intotdeauna va va linisti si corpul, scazand hormonii de stres si contribuind semnificativ la echilibrul glicemic. Cultivati-va hobby-urile si petreceti timp cu oameni dragi.

Pana data viitoare, va doresc sanatate maxima!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s