Tratamentul cronic cu anticoagulante orale (ACO) – precum Sintom sau Trombostop este unul din cele mai comune tratamente in medicina (dupa antibioterapie) si are ca scop scaderea capacitatii sangelui de a forma cheaguri in anumite conditii patologice (tulburari de coagulare a sangelui, prevenirea trombozei venoase profunde si a tromboembolismului pulmonar, a infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral s.a.). Isi gaseste utilitatea in majoritatea specialitatilor medicinei, putand fi indicat pe o perioada mai scurta sau nedefinita de timp. Eficienta tratamentului se urmareste prin dozarea INR (International Normalized Ratio), ce trebuie mentinut la niveluri stabile, intr-un interval recomandat de medicul dumneavoastra.
Actiunea acestei medicatii este la nivel hepatic, unde impiedica transformarea vitaminei K intr-o forma activa metabolic, sub care intervine in procesul de coagulare a sangelui. Trebuie stiut ca in alimente se gasesc forme deja activate ale vitaminei K, consumul lor scazand efectul tratamentului anticoagulant.
Recomandari si informatii generale:
- un INR scazut semnifica riscul crescut de formare a cheagurilor
- un INR crescut inseamna risc crescut de sangerare
- ACO cesc INR-ul, iar vitamina K il scade;
- Intervalul in care trebuie mentinuta valoarea INR este in general intre 2-3, dar in anumite cazuri poate varia intre 2,5 – 3,5 (proteze valvulare sau alte situatii)
- Dozati-va INR-ul asa cum va recomanda medicul d-voastra;Pastrati un aport constant zilnic de vitamina K in dieta d-voastra
- Consumati cel mult o portie de alimente bogate in vitamina K zilnic (200-600% DZR)
- Consumati cel mult 3 portii de alimentecu un continut mediu de vitamina K zilnic (60-200% DZR)
- Eliminati consumul de alcool
- Daca vi se recomanda suplimente de vitamina E, recomandarile nu ar trebui sa depaseasca 800 UI/zi)
- Consultati frecvent si eventual memorati listele cu alimente ce pot influenta semnificativ (in semnsul cresterii sau scaderii) nivelul INR)
- serie de plante si produse naturiste pot afecta eficiensta tratamentuui cu ACO) arnica, afin, ghimpe, ghear matei, dong quai, spilcuta, urzica indiana, usturoi, ghimbir, gingko, castan porcesc, Inozitol hexafosfat (IP6-un compus chimic ce se gaseste in fasole, orez brun, cereale, seminte de susan), lemn dulce, sulfina (trifoi dulce), scoarta arborelui furnicilor, trifoi rosu, sunatoare, asprisoara, curcuma, scoarta de salcie si iarba de grau.
- Evitati sa faceti schimbari majore in alimentatia d-voastra;
- Orice aliment nou va fi consumat in cantitati mici si se va monitoriza nivelul INR;
- Majoritatea produselor din carne si derivate au un continut scazut in vitamina K, cu exceptia unor conserve din peste si a scoicilor abalone
- Toate produsele lactate au un continut foarte scazut in vitamina K
Se considera ca un aport de 1µg/kgc/zi este un aport optim pentru starea de sanatate, dar unele studii arata un aport mediu de 300 – 500µg vitamina K zilnic in alimentatie. Importanta este mentinerea unui aport constant zilnic, in functie de care se va stabili doza de anticoagulant.
Principalele alimente cu un conținut bogat în vitamina K
Aliment | Marimea portiei | Continut in vitamina k |
---|---|---|
Plante aromatice uscate (busuioc, coriandru, ) | 100 g | 600- 1715 |
Varză creața gătită | ½ cană | 531 |
Varză creața crudă | 100 g | 275 |
Spanac Gătit | ½ cană | 444 |
Spanac crud | 100 g | 266 |
Varză albă gatită | ½ cană | 418 |
Varză albă crudă | 100 g | 149 |
Frunze de sfeclă gătite | ½ cană | 287 |
Frunze de sfeclă crude | 100 g | 299 |
Pătrunjel proaspăt | ¼ cană | 246 |
Brocoli gătit | 1 cană | 220 |
Brocoli crud | 100 g | 154 |
Ceapă verde | 100 g | 207 |
Conopidă | 100 g | 191 |
Fasole uscată | 100 g | 170 |
Linte – boabe uscate | 100 g | 264 |
Năut – boabe uscate | 100 g | 264 |
Soia –boabe uscate | 100 g | 170 |
Andive crude | 1 cană | 116 |
Salată verde | 100 g | 113 |
Sparanghel | 100 g | 41 |
Varză roșie cruda | 100 g | 38 |
Prune uscate | 100 g | 59 |
Ou întreg | 100 g | 50 |
Gălbenuș ou | 100 g | 147 |
Albuș ou | 100 g | 0,02 |