Complicatiile Diabetului – Risc Cardiovascular

De ce tratam diabetul?

Este o intrebare simpla la care, insa, multi pacienti nu cunosc raspunsul.

La fiecare 7 secunde, in lume, moare un pacient cu diabet, datorita unei sau a mai multora dintre complicatiile bolii. Pacientul cu diabet are riscul de a dezvolta o serie de complicatii precum boala cardiovasculara, renala, oculara,dar si afectare nervoasa. Complicatiile pot exista ani la rand, fara a determina simptome specifice; in alte cazuri, diagnosticul de diabet este descoperit abia cand pacientul se adreseaza pentru o complicatie a bolii ce a devenit deja simptomatica.

Absenta unui control optim al valorilor glicemiei (mai precis o valoare a HBA1c mai mare de 7%) va determina, dupa mai multi ani de evolutie a bolii apatiria unei intregi serii de complicatii, dintre cele mai grave pentru starea de sanatate. De fapt hiperglicemia cronica favorizeaza aparitia precoce si accelerata a proceselor de ateroscleroza – de depunere a grasimilor si de calcificare a peretilor vaselor de sange, pana la obstructie vasculara. Absenta circulatiei la nivelul unui vas din corp determina infarctizarea, altfel spus moartea tesutului irigat de vasul respectiv.

Sa vorbim putin despre principalele complicatii ale diabetului.

Boala Cardiovasculara (aceasta insemnand angina pectorala, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, insuficinta cardiaca, boala arteriala periferica) este principala cauza de mortalitate in randul pacientilor cu diabet zaharat si complicatia cea mai de temut diabetului zaharat. Astfel – accidenult vascular cerebral si infarctul miocardic determina moartea a 2 treimi din pacientii cu diabet zaharat. Pentru a scadea riscul de moarte de cauza cardiovasculara in diabet, in afara de controlul valorilor glicemnice, trebuie avuta in vedere si mentinerea controlului optim al valorilor tensionale, ce nu ar trebui sa depaseasca valori de 140/90 mmHg, cat si asupra valorilor lipidelor serice, dorindu-se obtinere unui nivel al colesterolului total mai mic de 200 mg/dl, iar al fractiei de LDL- colesterolul rau sub 70 mg/dl.

Spunand ca determnina deteriorarea vaselor de sange, concluzionam ca orice vas din corp va avea de suferit.

O alta complicatie importanta a diabetului zaharat este boala renala,datorata tot afectarii vaselor de sange de la nivelul rinichilor, in acest caz. In stadii avansate ale evolutiei bolii renale, pentru supraviietuire este necesara initierea dializei renale. Dintre pacientii dializati, proportia cea mai mare este alcatuita din pacienti diabetici.

Daca diabetul nu este bine controlat va determina so afectarea vaselor de la nivelul ochilor, mai precis de la nivelul retinei, portiunea din ochi responsabila cu perceptia vederii; complicatia purtand numele de retinopatie diabetica. In evolutie, in stadii avansate, aceasta poate determina orbirea. Diabetul este una din primele si in multe cazuri prima cauza de orbire.

Afectarea nervoasa din diabet se refera la afectarea bunei functionari a nervilor din organism, aceia responsabili de perceptia senzatiilor si de controlul functiilor diferitelor organe. Astfel afectarea nervilor de la nivelul extremitatilor, caracterizata de prezenta unor simotome anormale ca arsuri, furnicaturi, intepaturi percepute mai ales la nivelul membrelor inferioare poarta denumirea de polineuropatie diabetica. Impreuna cu afectarea vasculara periferica creste riscul de amputatie in cazul pacientilor cu diabet zaharat. Afectarea nervilor de la nivelul organelor interne poate determina tulburari in activitatea inimii, a tubului digestiv si a aparatului genital, fiiind responsabila de disfunctia erectila ce apare la barbatul cu diabet zaharat slab controlat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s