Ce este diabetul?

Diabetul reprezinta o afectiune cronica (adica o afectiune ce nu poate fi vindecata, dar poate fi tratat) ce se caracterizeaza de un nivel peste normal al glucozei in sange.

Nivelul considerat normal al glicemiei dimineata pe nemancate, este intre 70 – 110 mg/dl. Orice valoare mai mare decat 110 mg/dl semnaleaza incapacitatea organismului de a mai regla in limite normale nivelul glucozei.

Diagnosticul de Diabet Zaharat este confirmat in oricare din urmatoarele 3 situatii:

  • 2 valori ale glicemiei de dimineata, pe nemancate, mai mari sau egale cu 126 mg/dl, determinate in 2 zile diferite, fara a tine regim inantea recoltarii analizelor;
  • o valoare a glicemei mai mare de 200mg/dl determinata oricand pe parcursul zilei, in prezenta simptomelor sugestive pentru diagnostic: poliurie (eliminarea unor cant mari de urina), polidipsie (ingestia unor cantitati mari de lichide, in general 3 – 5 l/zi), polifagie (cresterea poftei de mancare si consecutiv ingestia unor cant. mari de alimente).
  • o valoare a glicemiei la 2 ore mai mare sau egala cu 200 mg/dl la testul de toleranta la glucoza orala.

Diabetul afecteaza in prezent peste 380 milioane de oameni cu diabet, iar in urmatoarii 20 ani se preconizeaza ca numarul bolnavilor va creste cu aprox 200 milioane, facand astfel diabetul cea mai mare problema de snatate a secolului 21.

Diabetul se clasifica in 4 mari categorii:

  • diabetul zaharat de tip 1 – ce semnifica absenta absoluta a insulinei – hormonul responsabil de reglarea nivelului glucozei in sange;
  • diabetul zaharat de tip 2 – caracterizat de o scadere a productiei de insulina , dar si de insulinorezistenta (adica scaderea potentei efectului insulinei la nivelul diferitelor tesuturi); Trebuie mentionat ca diabetului zaharat tip 2 este o afectiune evolutiva, ce in timp determina scaderea progresiva a secretiei de insulina de catre pancreas si cu necesitatea instituirii tratamentului cu insulina pentru controlul valorilor glicemice.
  • diabetul gestational – diabetul diagnosticat pe parcursul sarcinii, ce regreseaza in general dupa nastere, dar care mentine riscul de aparitie a afectiunii pe parcursul vietii la mama;
  • diabetul asociat altor afectiuni – endocrine, genetice s.a. – dar intalnit mult mai rar

Din totalitatea cazurilor de diabet peste 90% sunt reprezentate de diabetul zaharat de tip 2. Dintre factorii de risc pentru aparitia diabetului zaharat de tip 2 se mentioneaza ereditatatea (adica mostenirea genetica, mai precis prezenta bolii in familie), supraponderea si obezitatea, sedentarismul, dieta nesanatoasa, hipertensiunea arteriala, prediabetul s.a.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s